CHARAKTERYSTYCZNE CECHY SPOŻYWANIA ALKOHOLU W POLSCE

CHARAKTERYSTYCZNE CECHY SPOŻYWANIA ALKOHOLU W POLSCE

Od wieków znane są w różnych środowiskach różne tradycje, związane z piciem alkoholu. W krajach uprawy winorośli codzienna konsumpcja wina jest uzupełnieniem posiłków, spożywanych w gronie rodzinnym. Przekazywanie więc zwyczajów, odnoszących się do ilości konsumowanego alkoholu, odbywa się przede wszystkim w grupie rodzinnej. Bardzo odległych czasów sięga obyczaj picia w większej grupie, związany z uroczystościami obchodzonymi przez grupę. Połączony on był przeważnie ze sporządzaniem alkoholu, specjalnie przeznaczonego na spożycie przy okazji tej uroczystości. Zwyczaj ten istnieje dotychczas wśród społeczeństw o kulturze pierwotnej, ale i w Europie przetrwał do dzisiaj w pewnych grupach ludności wiejskiej. W ostatnich dopiero latach dogasa prastary obyczaj fiński warzenia piwa obrzędowego, zwanego „sahti”. Piwem takim, warzonym z okazji wesela, zbiorów lub np. po prostu wiosny, raczyła się cała wieś lub bardzo liczna grupa zaproszonych gości. Przy okazjach takiego obrzędowego picia dopuszczano do tego także i dorastającą młodzież męską. Jakieś resztki tych zwyczajów dochowały się i u nas na weselach wiejskich, równie obfitych co do ilości alkoholu jak i zapraszanych gości. Przedstawione tu formy picia nie są jednak obecnie charakterystyczne dla polskich konsumentów.

Picie alkoholu według modelu krajów romańskich, to jest jako uzupełnienie posiłku, nie wchodzi u nas w rachubę. Również niewielki procent alkoholu spożywany jest przy okazji picia, związanego z wielkimi, ale rzadkimi wszak uroczystościami. Nawet na wsi, największa ilość pijących spożywa alkohol przeważnie z innej okazji niż uroczystości rodzinne czy święta.

Badania ankietowe wykazały, że alkohol pije się u nas niezależnie od specjalnych okazji i przeważnie poza grupą rodzinną. Pije się czterokrotnie częściej poza rodziną niż w rodzinie. Najczęstszą formą konsumpcji alkoholu jest picie w grupie kilkuosobowej. Będzie to grupa koleżeńska z miejsca pracy lub grupa koleżeńska młodzieżowa. W takich grupach przekazuje się formy spożywania alkoholu, w nich najmłodsi konsumenci uczą się, ile się pije i jak się pije. Obyczaje towarzyszące piciu w grupach koleżeńskich utrwalają w naszym społeczeństwie wiele niedobrych i bardzo szkodliwych tradycji. Tą drogą przenoszona jest najgorsza z nich: jest to picie jednorazowo bardzo dużych ilości alkoholu bez towarzyszącego piciu posiłku. Najbardziej rozpowszechnionym w Polsce obyczajem jest picie wódki z piwem w lokalach gastronomicznych. Specyficzną formą konsumpcji jest picie na ulicy, w bramach. 19% klientów warszawskiej Izby Wytrzeźwień z 1960 r. podało, że w tych właśnie miejscach doprowadzili się do stanu nietrzeźwości.